skip to Main Content

Pont d’en Gil

A.PONT D’EN GIL Arco natural abierto en el acantilado de la costa situado en el istmo de Punta d’en Gil, entre Calespiques y el Cap de Ban yos. Se encuentra en una área natural de especial interés, caracterizada por un paisaje costero muy agreste y expuesto al viento, que se puede recorrer a pie siguiendo el Camí de Cavalls. Este paraje forma parte de la plataforma de calcarenitas miocénicas que constituyen la zona geológica del sur de la isla, con la presencia de formaciones rocosas jurásicas carac terísticas de la zona norte. El azote del oleaje durante centenares de miles de años ha ido erosionando el acantilado hasta provocar un desplome de la roca calcarenita hacia el fondo del mar, configurando el gran puente de piedra que puede verse hoy en día.

B.ATALAYA DE ES CAP DE BANYOS (O DE BAJOLÍ) Las atalayas son torres cilíndricas desde las cuales se obtienen amplias panorámicas del entorno. Fueron construidas entre los siglos xvi y xvii en el litoral para divisar y avisar de la llegada de barcos enemigos, y garantizar así la integri dad física de los torreros. Se construyeron a iniciativa de la Universidad General de Menorca, la máxima administración insular de la época, en un momento de gran inestabilidad en el Mediterráneo. Cabe recordar que en 1558 las escuadras otomanas comandadas por Pialí Pachá, almirante del sultán Solimán, saquearon la ciudad y esclavizaron a buena parte de la población. Desde la atalaya de Bajolí, situada a 70 m sobre el nivel del mar, se domina toda la bahía de Ciutadella. Se encuentra en una finca privada, y no se puede visitar.

C.FINCA RÚSTICA DE TORRE DEL RAM El promontorio que hay tras la urbanización forma parte de la finca rústica de Torre del Ram. La casa se yergue como una fortificación desde la que se divisa buena parte del municipio de Ciutadella. Se trata de un conjunto de volúmenes arqui tectónicos construidos a lo largo del tiempo entorno a una torre circular que, según algunos estudiosos, fue construida a imagen de las torres ballesteras que reforzaban la muralla medieval de Ciutadella, hoy desaparecidas. De ser así, se levan taría entre los siglos xiv y xvi. La finca ha pertenecido durante siglos a la Baronía de Lloriac, título nobiliario menorquín concedido en 1683 por el rey Carlos II a Miguel Leonardo de Cardona y Rentería, caballero de Santiago y teniente general de las Costas del Reino de Granada.

D.CALESPIQUES A partir de la década de 1960, con la llegada del turismo y la creciente demanda de segundas residencias por parte de los ciudadelanos, surgen las primeras urbanizaciones turísticas y residenciales fuera del casco urbano tradicional de Ciuta della. La urbanización de Calespiques surge en este contexto y con el beneplácito de la propiedad de la finca rústica de Torre del Ram, de la cual se segregaron los terrenos que ocupa. Toma el nombre popular de un entrante costero de profun das y cristalinas aguas con una pequeña cala al fondo, en torno a la cual se desarrolló la urbanización. La cala es el refugio perfecto para disfrutar de una relajada jornada de sol y baño. No está adaptada, pero dispone de servicios turísticos en verano y transporte público todo el año.

A.PONT D’EN GIL Arc natural obert al penya-segat de la costa situat a l’istme de la punta d’en Gil, entre Calespiques i el cap de Banyos. Es troba dintre d’una àrea natural d’especial interès, caracteritzada per un paisatge costaner molt agrest i exposat al vent, que es pot recórrer a peu tot seguint el Camí de Cavalls. Aquest paratge forma part de la plataforma de calcarenites miocèniques que constitueixen la zona geològica del sud de l’illa, amb la presència de formacions rocoses juràssiques característiques de la zona nord. L’embat de l’onatge durant centenars de milers d’anys a la costa va anar erosionant el penya-segat fins que va provocar un desplomament de la roca calcarenita cap al fons de la mar i es configurà així el gran pont de pedra que podem veure avui dia.

B.TALAIA DES CAP DE BANYOS (O DE BAJOLÍ) Les talaies són torres cilíndriques des de les quals s’obtenen àmplies panoràmiques de l’entorn. Van ser construïdes entre els segles xvi i xvii arreu del litoral per vigilar i avisar de l’arribada de vaixells enemics a la costa, i garantir la integritat física dels talaiers. Es van aixecar a iniciativa de la Universitat General de Menorca, la màxima administració insular de l’època, en un moment de gran inestabilitat a la Mediterrània. Cal recordar que el 1558 les esquadres otomanes coman dades per Pialí Baixà, almirall del sultà Solimà, saquejaren la ciutat i esclavitzaren bona part de la població. Des de la talaia de Bajolí, situada a 70 m per sobre del nivell de la mar, es domina tota la badia de Ciutadella. Es troba en una finc privada, per la qual cosa no és visitable.

C.LLOC DE TORRE DEL RAM El promontori que hi ha darrere la urbanització pertany a la finca rústica de Torre del Ram. El casat s’erigeix com una for tificació des de la qual s’albira bona part del municipi de Ciutadella. És aquest un conjunt de volums arquitectònics cons truïts al llarg del temps entorn d’una mena de torre circular que, segons alguns estudiosos, va ser construïda a imatge de les torres ballesteres que reforçaven la muralla medieval de Ciutadella, desaparegudes avui dia. Si fou així, s’aixecaria entre els segles xiv i xvi. La finca ha pertangut durant segles a la Baronia de Lloriac, títol nobiliari menorquí concedit el 1683 pel rei Carles II a Miguel Leonardo de Cardona y Rentería, cavaller de Santiago i tinent general de les Costes del Regne de Granada.

D.CALESPIQUES A partir de la dècada de 1960, amb l’arribada del turisme i la demanda creixent de segones residències per part dels ciu tadellencs, sorgeixen les primeres urbanitzacions turístiques i residencials fora del nucli urbà tradicional de Ciutadella. La urbanització de Calespiques sorgeix en aquest context i a iniciativa de la propietat de la finca rústica de Torre del Ram, de la qual se segregaren els terrenys que ocupa. Agafa el nom popular d’un entrant costaner d’aigües profundes i cristal· lines amb una petita caleta al fons, entorn de la qual es desenvolupà la urbanització. La caleta esdevé el refugi perfecte per gaudir d’una relaxada jornada del sol i bany. No està adaptada, però disposa de serveis turístics a l’estiu i transport públic durant tot l’any.

A. PONT D’EN GIL
A natural arch in the costal cliffs located on the Punta d’en Gil headland between Calespiques and Cap de Banyos. It is in an area of special natural interest, characterised by a wild and windswept coastal landscape, which you can walk through following the Camí de Cavalls. This landscape is part of the Miocene calcarenite platform that forms the geological area of the south of the island, although Jurassic rock formations typical of the north of the island are also found. The action of waves over hundreds of thousands of years gradually wore the cliffs away, causing the calcarenite limestone to collapse into the sea and creating the great stone arch we can see today.

B. CAP DE BANYOS (OR BAJOLÍ) WATCHTOWER
Talaies are cylindrical watchtowers that give wide views over their surroundings. They were built on the coast between the sixteenth and seventeenth centuries to spot and warn of the arrival of enemy boats, ensuring the safety of the tower keepers. They were built at the initiative of the Universitat General of Menorca, the island’s highest administrative body in that era, during a time of great instability in the Mediterranean. Indeed, in 1558 the Ottoman forces commanded by Piyale Pasha, admiral of the Sultan Suleiman, sacked the city, enslaving much of its population. The Bajolí watchtower, located 70 m above the sea, has a commanding view of the whole of the bay of Ciutadella. It is on private land and cannot be visited.

C.TORRE DEL RAM RURAL ESTATE
The promontory behind the development is part of the Torre del Ram rural estate. The house stands like a fort from which much of the municipality of Ciutadella is visible. It consists of a collection of different parts built over time around a circular tower, which, according to some experts, was modelled on the towers with arrow slits that reinforced the medieval wall of Ciutadella but are now no longer standing. If this is case, it would have been built between the fourteenth and sixteenth centuries. The estate has been the property of the Barony of Lloriac for centuries, a Menorcan noble title granted in 1683 by King Charles II to Miguel Leonardo de Cardona y Rentería, a knight of the Order of Santiago and Lieutenant General of the Coasts of the Kingdom of Granada.

D. CALESPIQUES
From the 1960s, with the arrival of tourism and growing demand for second homes by the people of Ciutadella, the firs tourist and residential developments started to appear outside the traditional urban area of Ciutadella. The Calespiques development was built in this context with the blessing of the owners of the Torre del Ram rustic property, from which the land it occupies was taken. Its popular name derives from a coastal inlet with deep, crystal-clear water and a small cove at the back, around which the development was built. The cove is the perfect spot to enjoy a relaxing day’s sunbathing and swimming. It is non-accessible, but it does have tourist services in the summer and public transport all-year round.

Back To Top